BENVINGUTS AL BLOC DE LA BIBLIOTECA DE L'INSTITUT JOSEP SERRAT I BONASTRE

Benvinguts al nou bloc de la biblioteca del nostre centre. Hem creat aquest espai amb l'objectiu que es converteixi en un lloc de trobada de tota la comunitat educativa.

La nostra finalitat és fomentar el gust per la lectura entre el nostre alumnat.

Hi podreu trobar enllaços d'interès, novetats lectores, recursos d'autoaprenentatge i activitats dutes a terme a la nostra biblioteca.





dijous, 13 de novembre del 2014

CASTANYADA OR HALLOWEEN? THAT IS THE QUESTION!

DURANT “LA SETMANA DE LA POR” AL NOSTRE INSTITUT, AMB ELS ALUMNES DE 1R i 4T D'ESO VAM REALITZAR UNA SÈRIE D'ACTIVITATS DE "HALLOWEEN" EN ANGLÈS A LA BIBLIOTECA. VOLEM AGRAIR LA GRAN COL·LABORACIÓ DE LES PROFESSORES TERESA NAVÈS, CARME VALLS I ESTHER ROVIRA DEL DEPARTAMENT D'IDIOMES.

OBJETIU DE L’ACTIVITAT: L’objectiu principal d’aquesta activitat és potenciar la lectura i l’expressió oral en anglès entre el nostre alumnat i, alhora, establir vincles de coneixença i complicitat entre els estudiants dels diferents nivells educatius del nostre centre. De fet, els alumnes de 4t d’ESO. seran, per un dia, mestres de llengua anglesa dels alumnes de 1r  d’ESO (S’APLICARAN TÈCNIQUES DE TREBALL COOPERATIU). Els faran reflexionar sobre el poc temps que ocupa la lectura, el ràpid que poden llegir i corregiran alhora errades de pronúncia i interpretació textual.


Aquí teniu unes fotos representatives de les activitats.

La professora Teresa Navès explicant amb entusiame el vídeo del orígens cèltics de Halloween

Lectures preparades pels alumnes de 4t d'ESO

Alumnes (Teachers) de 4t d'ESO  en un moment de la presentació

The teacher with her student

Alumnes de 1r d'ESO reben les explicacions d'un "teacher" de 4td ESO

Professores de l'activitat

La professora Carme Valls donant instruccions als alumnes

PPT DE HALLOWEEN

La "teacher" supervisant el seu alumne


Aquí teniu uns vídeos representatius de les activitats.







Finalment us deixem amb una preciosa reflexió de la professora Teresa Navès sobre l'experiència viscuda a la Biblioteca.

UN DELS PETITS PLAERS DE L'INSTITUT...  Visca la reflexió sobre les tradicions (HALLOWEEN!) Visca el treball cooperatiu entre iguals empoderador! Gràcies Ruth!
Un dels molts petits i grans plaers de l'Institut són sessions com les d'ahir a la Biblioteca del centre on els alumnes de 15 anys llegien la història de la tradició de Halloween que s'havien preparat d'antuvi als alumnes de 12 anys. Veure les cares de satisfacció dels més grans fent de professors i les d'admiració i preocupació de les dels més joves no te preu. Veure els nervis de les preparacions per fer-ho bé per els altres companys d'altres classes encara menys.
Ara no parlaré de la manca de temps  i espais per fer aquestes magnífiques activitats cooperatives entre iguals. Tampoc parlaré de com és de difícil coordinar-se per dur-les a terme, de l'esforç i energia extra que suposa per part de tots. De la poca visibilitat que tenen o de la relativa importància que sembla se’ls atorga, en la muntanya de paperassa a la que estem abocats els mestres i professors i d'horaris compartimentats que les dificulten.  Ni del voluntarisme que implica. Comentaré en canvi com de riques són aquestes activitats d'ensenyament-aprenentatge participatives i empoderadores . I de la satisfacció que et queda d'haver-les dut a terme i dels remordiments per no fer-les vertebradores de les teves classes. Enyoraré no poder portar-les a terme amb molts altres grups. Constaré però els bons propòsits de fer-les més sovint i confiaré que els alumnes les reclamin amb més força i molt més sovint.
Agrairé a les meves companyes de Dpt Idiomes i Biblioteca haver-la tret endavant i donaré molt especialment les gràcies a la  Ruth Guinovart  Gumí per tan increïble iniciativa, per haver-la planificat i per haver volgut comptar amb nosaltres per compartir-la. S'ho valen!. Va ser genial. I molts us la vau perdre. I molts no en gaudiran mai. I m'alegraré que Direcció i Inspecció tinguessin l'oportunitat de fer-ne, ni que només fos un petit tast, malgrat no fossin testimonis de la part realment més important, en la que els alumnes treballaren en equips cooperatius. I confiaré en que se'ls remogui el cos gairebé tant com els que gaudirem de tota la sessió.  I agrairé finalment l’entusiasme i entrega dels nostres joves estudiants.
Ahh i per cert, plegats reflexionaren sobre la història de Halloween , sobre les arrels celtes d'aquesta tradició que marcava  l'arribada de la tardor i rememorava els morts just la vigília de cap d'any, abans de l'arribada el 1 de novembre, l'any nou celta. Plegats vam poder pensar sobre els diferents Anys Nous i la celebració de Cap d’Any i els diferents calendaris i la seva pervivència en l’actualitat. Però també pensaren sobre com, com moltes altres tradicions ancestrals, la tradició de Halloween passà a convertir-se primer en una celebració religiosa (Tots Sants / Totes les Ànimes / Dia de Difunts) per més tard convertir-se en una celebració pagana i lúdica per la canalla amb la seva posterior fortament criticada comercialització i presència mediàtica. Alguns parlaren del paper del cinema en la difusió de diferents aspectes d’algunes tradicions.  Ens informarem de com van  els immigrants europeus que fugiren de la fam i la pobresa que portaren a Amèrica amb ells una de les seves tradicions, Halloween i com aquesta va evolucionar i, per exemple, en comptes de llanternes amb grans naps i espelmes utilitzaren carbasses amb la cara de en Jack. Pensarem en la pervivència de tradicions com anar als cementiris al voltant de l'1 de novembre.  A més de tenir l'oportunitat de pensar sobre la mercantilització i la globalització (perdó, hauria hagut de dir capitalisme, no?) també ens plantejarem alguns dels essencialismes simplistes identitaris que contraposen barroerament castanyada i Halloween.
Així de bé ens ho passarem preparant-ho i celebrant-ho plegats.

Dra. M. Teresa Naves 

Cap Departament Idiomes Institut Serrat i Bonastre





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada